Sponsors

Hoofdsponsor

Klien Sjiet (259): de Bildtse Post en een ode aan de ‘Pet Boys’

30 mei 2021 12:45


Iedere week wordt hier het wel een wee van onze club besproken. Deze week week 21. Deze column is buiten verantwoordelijkheid van het bestuur en de webredactie.

Reactie op apenkooi
Toch nog een toegift. Naar aanleiding van mijn oproep vorige week in ‘Apenkooi’ is er één reactie binnengekomen. Maar ook voor één reactie doe ik graag de winkel open. Vooral als het om Andries Bosma gaat, een zeer amicale man. Hij schrijft mij het volgende: “Beste Jan, vul je voorlopig laatste Klien Sjiet met jouw gedachten over het jammerlijk verdwijnen van De Bildtse Post. Groetnis, Andries Bosma (import Biltker)".

Bildtse Post (1)
Ja, wat vind ik ervan… (stilte) Nee, ik hoef daar niet zo lang over na te denken, maar het gaat erom hòe ik het ga verwoorden. Laat ik vooropstellen dat ik het vreselijk vind dat ‘de Bildtse Post’ (BP) verdwijnt. Dat is logisch, als je mij kent. Ik ben ermee grootgebracht. Op jonge leeftijd las ik de BP al. Kwam ook omdat ik al vroeg geïnteresseerd was in wat er zich op het Bildt afspeelde en had ik al heel vroeg veel aandacht voor de Bildtse taal. Het was daarom voor mij een grote klap, nadat het nieuws tot mij kwam dat de krant ermee gaat stoppen. En het echode niet lang na, nee, het donderde heel lang na. Nu nog is het einde van de krant iedere week wel eens het onderwerp van gesprek. Dit geeft eens temeer aan dat veel mensen het vreselijk vinden dan de BP stopt.

Bildtse Post (2)
Waarom? Deze vraag is overbodig, want het is wel duidelijk: de krant is hèt instituut van het Bildt, de Bildtkers en het Bildts. Het bolwerk. Alles wat je moet en hoort te weten, staat daarin. Hoe vaak hoor je wel niet van: “Hestou de Bildtse Post’ lezen? Der ston dat en dat in.” Alles wat je moet weten over onze mooie streek, staat daarin. Veel exclusiviteit ook. En dit valt binnenkort allemaal weg. Ik vind het een ramp, als voorvechter van de Bildtse taal en als geboren en getogen Bildtker. Natuurlijk, de laatste jaren zijn er veel sociale kanalen bijgekomen zoals websites, facebookpagina’s e.d. Kunnen zij het dan misschien overnemen na 30 juni a.s.? Nee. De BP lijkt mij niet te vervangen. Je hebt sowieso een journalist nodig. Deze journalist geeft thans de BP kracht. Gerard de Jong zit altijd dicht op het nieuws en dat is essentieel voor een krant als de BP. Dat krijg je echt niet met de versnipperde websites en facebookpagina’s.

Bildtse Post (3)
Nee, er is op dit maar één oplossing en die is… dat de krant blijft bestaan! Misschien staat de deur in de Warmoesstraat nog op een klein kiertje. Man, wat zou het fantastisch zijn als de kop van het laatste editie van de BP luidt: “De Bildtse Post gaat alsnog door!”

Column
Het toeval wil dat deze week mijn laatste column in ‘de Bildtse Post’ verschijnt. Dat is toch wel apart, hoor. De column in ‘de Bildtse Post’ stopt nu dus. Toch voelt het voor mij net alsof ik ook alweer een nieuwe ‘baan’ heb gevonden, want wat wil het geval? Vanaf dinsdag 1 juni a.s. zal ik een wekelijkse column verzorgen op Omrop Fryslân radio. Nee, dat is geen grap. Dus willen jullie mijn column horen (tussen 8.10 - 8.15 uur als het goed is) en lezen (later op de dag wordt de tekst op de website geplaatst), dan moeten jullie dinsdag maar even luisteren of verderop de dag op de website lezen.

Ode aan de ‘Pet Boys’
Woensdag overlijdt Waling Tulner op 95-jarige leeftijd. Hij was de laatste nog levende lid van de trouwe supportersgroep de ‘Pet Boys’. Decennialang waren de leden hiervan vooral trouwe aanhangers van het eerste elftal op zondag. Het opmerkelijke was dat Waling de oudste van de groep was, maar wel als laatste overbleef… Hij kwam nog regelmatig bij het eerste toen er geen corona was.
Hoe kwam men eigenlijk aan de benaming ‘Pet Boys’? De meeste mannen van deze groep droegen namelijk een pet. Vijf jaar geleden schreef de columnist een gedicht over de ‘Pet Boys’. Het is een ode aan Harm van Dijk, Arjen H. Dijkstra, Germ Dijkstra, Klaas de Groot, Meine van der Molen, Klaas Schiphof, Henk Sjoerdsma en Waling Tulner.

De mânly met ’e pet
’n Pet met heel feul foetbâlferstand d’r ônder,
meenden se…
Maar se hadden meer ’n foetbâlhart,
De mânly met ’e pet

Se prottelden
Se juichten
Se gnezen
Se stakken nander de gek an
Maar alles bleef altyd ônder de pet
bij de mânly met ’e pet

Se droegen de klup in hur hart,
heel overtugend…
Raisden ’t eerste overal achteran
De mânly met ’e pet

Se rookten
Se liepen
Se juichden weer
Se sloegen nander op ’t skouder
bij ’n doelpunt foor St.-Anne
De mânly met ’e pet

Se droegen hur ouwe maten met ônder de pet
Praten d’r over…
Maar de groep worde hyltyd klainer
fan de mânly met ’e pet

Se gâven anwizings
Se fonnen ’t búttenspul
Se leefden met
Maar hyltyd faker stelden se ’n adfertînsy op
De sinten worden bijnander fandeld
Deur de mânly met ’e pet

Een foor een, nag lang niet klaar foor ’n wissel,
fonnen se…
Maar sonder pet nammen se ôfskaid fan ’n maat
Weer ’n pet minder bij de mânly met ’e pet

Se slikten
Se wachtten
Se sâgen hyltyd minder petten
De Groep worde ’n klain protsy
En nou binne d’r helendal gyn petten meer
Derom nag een keer: petsy ôf foor de ‘Pet Boys’.

Tot na de zomer

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!