Klien Sjiet (288): Wanneer kampioen?, ai – y, zeventien en spookachtig

2 mei 2022 10:45

Iedere week wordt hier het wel een wee van onze club besproken. Deze week week 17. Deze column is buiten verantwoordelijkheid van het bestuur en de webredactie.

At seventeen - Janis Ian (1975)

Wanneer kampioen?
Vrijdagavond bespreken we aan de ‘seniorentafel’ in de kantine het moment waarop het eerste elftal kampioen gaat worden. Dat het niet meer mis kan gaan, is wel duidelijk; het is een kwestie van tijd. Maar wanneer? Uit tegen Oosterlittens kan het. Het lijkt er in ieder geval op dat we kampioen worden tijdens een uitwedstrijd, omdat het eerste drie uitwedstrijden achtereen speelt: Oosterlittens, Mildam en Read Swart. Het mooiste zou natuurlijk om thuis kampioen te worden. Maar ook al doet St.-Anna opslop syn slopst tijdens voornoemde uitwedstrijden, dan nog wordt men kampioen tijdens een uitwedstrijd. Enfin, als je maar kampioen wordt, toch?

Ai - y
Om alvast te noteren: de seizoenafsluiter van de club is op zaterdag 11 juni a.s. Het programma volgt nog. Zeker is wel dat er een afscheidswedstrijd plaats gaat vinden voor Sytze Jorrit Jorritsma en Geert Scheer. Die zijn weliswaar al een tijdje geleden gestopt, maar vanwege de pandemie kon er tot nu geen afscheidswedstrijd georganiseerd worden. Trouwens, ik hoor een aantal personen over ’n ôfskytswedstriid (spreek uit: ôfskiet) praten in plaats van ôfskaidswedstriid (spreek uit: ôfskoits). Welnu, als je een wedstrijd houdt in de eerste uitspraak, dan wordt het een stinkende bedoening… Dan kom ik die dag wel later!

St.-A
Nu we het toch over taal hebben: St.-Annaparochie schrijf je zo: St.-Annaparochie. St, dan punt, dan streepje en dan Annaparochie. Nee, geen enkele spatie.

Intimideren
Zaterdagochtend komt een leider van Oosterlittens boven in de bestuurskamer met de mededeling dat het wc-papier in de kleedkamer op is. Er wordt nieuwe gebracht. Dit ontlokt Gerbrich Hoekstra, die ochtend kantinedienstmedewerker, de volgende uitspraak: “Dat hewwe wij metsin deen om se te intimideren.”

Weerman
En het is de dag van de gastvereniging blijkbaar, want een delegatie van vv Kollum komt even een kop koffie in de bestuurskamer halen. Er ontstaat een vlot en gezellig gesprek. Op dat moment begint het ook licht te regenen. Een Kollumer, Johan, kijkt naar buiten en komt met de volgende uitdrukking: “Als het regent in mei… dan is de maand april voorbij.”

Trrrrriiiiinnnng
“Sil ik de tillefoan op stil sette?”, overdenk ik zaterdagmiddag als ik bij een officiële onthulling ben incluis toespraken. Ik besluit het om het niet te doen, want mijn telefoon gaat bijna nooit, omdat iedereen haast appt. Ja, jullie voelen het al aankomen: tijdens de toespraak gaat mijn toestel toch over. Ik kan jullie verzekeren dat dit geen lekker gevoel is… Maar goed, Femke Keizer kan natuurlijk niet weten waar ik mij bevind. Femke heeft een vraag over het programmaboekje voor de zondag dat zij deze keer verzorgt.

Zeventien
Als ik de verhalen mag geloven, fluit er zaterdagmiddag bij Vrouwen 1 een meisje van zeventien jaar. En dat op eerste klasse-niveau. Afgezien dat ze er heel jong uitziet, valt ze niet op en dat betekent dat ze uitstekend fluit. Dat klopt.

Spookachtige sfeer
Als de spelers van St.-Anna en Geel Wit zondagmiddag het hoofdveld betreden heerst er een spookachtige sfeer. Met andere woorden: de toeschouwers die er zijn, kun je op een door vuurwerk gehavende hand tellen. Waar is iedereen? Thuis of in de kantine om de Friese derby eerst uit te kijken. Rond 14.15 uur wordt het ineens druk rondom het veld.

Gerard
Tijdens de wedstrijd kom ik Gerard Hiemstra tegen. Die was ik al een hele tijd niet meer tegengekomen. Hij woonde een tijd op Ameland en hij vertelt dat hij thans in Hallum woont. Gerard zat in het jeugdteam waarvan ik jeugdleider was in het midden van de jaren tachtig. Het was een toffe gast en dat blijkt hij nog steeds te zijn.

Tot de volgende week.