St.-Anna wint ook de return tegen Asser Boys

25 mei 2015 8:45

Door tweemaal terecht van Asser Boys te winnen, is St.-Anna nu in de finale van de nacompetitie beland. Daarin treft het streekgenoot DTD. De eerste wedstrijd is op zondag 31 mei a.s. op sportcomplex ‘De Waaie’ en de week daarop volgt de return in Jelsum. De winnaar over deze twee wedstrijden is volgend seizoen tweedeklasser.

Na de 3-0 thuiswinst van de week daarvoor, was het afgelopen zondag in Assen zaak voor St.-Anna om het geconcentreerd uit te spelen. Deze voorsprong mocht niet meer uit handen gegeven worden. En het resultaat is al in de eerste zin van dit verslag verklapt: dat is gelukt. Sterker nog: de uitwedstrijd werd met 1-3 gewonnen.

St.-Anna kende een aantal blessures en een schorsing, maar kwam desondanks met een sterke opstelling op de proppen: Jouke Bosje; Frans Buurstra, Geert Scheer, Sytze-Jorrit Jorritsma, Johan Dijkstra (73. Dirk Jan Keizer); Waling Westra, Gerrit Strikwerda (82. Erwin Riemersma), Guylian Kick; Timo Bijma (25. Mike Lorijnen), Klaas Jan Bijlsma en Pieter Jan Plat).

Waarvoor St.-Anna vooraf gevreesd had, gebeurde daadwerkelijk: de thuisclub begon fel en weldra werd de waarschijnlijke nieuwe shirtsponsor van Asser Boys voor volgend seizoen bekend: Gillette. Harde overtredingen konden met regelmaat genoteerd worden. Zaak voor St.-Anna om niet op dergelijke overtredingen te reageren, maar het eigen spel te blijven spelen. Ja ja, het is een cliché, maar wel de waarheid.

En nog belangrijk: zorgen dat je vroeg in de wedstrijd scoort en dat gebeurde. In de tweede minuut werd Klaas Jan Bijlsma op maat bediend en laatstgenoemde scoorde beheerst de 0-1. Een mooie opsteker natuurlijk voor de Bildtkers.

In de 14de minuut werd het zelfs 0-2, nadat een Assenaar de bal, na een hoekschop, in eigen doel kopte. St.-Anna leek op de spreekwoordelijke rozen te zitten, maar meteen na de aftrap werd onachtzaamheid in de Bildtse verdediging door Asser Boys afgestraft waardoor het weer een wedstrijd werd, voor zover je dat kan zeggen na een kwartier spelen.

Hierdoor leek St.-Anna even van slag en begon hierdoor slordig te voetballen. Maar Asser Boys kon geen vuist maken om het de gasten moeilijk te maken. Eerlijkheid gebiedt de verslaggever te zeggen dat Asser Boys eigenlijk geen indrukwekkende tegenstander was. Dat wordt straks tegen DTD zeker anders, maar laten we niet op de zaken vooruit lopen.

St.-Anna was dus de betere ploeg. Weliswaar kreeg Asser Boys ook een paar kansen, maar St.-Anna was ook qua kansen de bovenliggende partij. Eigenlijk had het team van trainer Arnold Haanstra de wedstrijd al voor rust kunnen beslissen, maar de verkregen kansen werden niet in een doelpunt omgezet, zodat de ruststand 1-2 werd.

Na de rust hetzelfde speelbeeld: Asser Boys probeerde met allerlei middelen om al vroeg te storen en te scoren, maar St.-Anna hield de verdediging goed gesloten. Omdat de thuisclub probeerde St.-Anna onder druk te zetten, ontstond er voor St.-Anna nog meer ruimte om de wedstrijd definitief te beslissen en uiteindelijk gebeurde dat in de 62ste minuut. Uit een corner kopte kopspecialist Frans Buurstra de bal keihard in.

De wedstrijd was hierna dus gespeeld. Asser Boys moest nu wel heel vaak scoren om in ieder geval langszij te komen, maar doelman Jouke Bosje hoefde in de tweede helft geen enkele keer te capituleren.

Hoewel St.-Anna nog een aantal kansen kreeg, bleef het 1-3 waardoor St.-Anna over twee wedstrijden met 6-1 won en daardoor naar de allesbeslissende ronde overgaat.

Finale tegen DTD
Tegenstander daarin is streekgenoot DTD. Een onvervalste derby voor St.-Anna dat niet weet van het overkomt: het gehele seizoen ver reizen en de laatste uitwedstrijd van het seizoen dichtbij huis. Een onvervalste derby… Trouwens, wat zou dan een vervalste derby zijn?

Zoals in de inleiding al geschreven, speelt St.-Anna op zondag 31 mei a.s. eerst thuis en de daaropvolgende week is DTD de gastheer. In Assen waren ook weer veel supporters aanwezig en dat is natuurlijk prachtig. Grote dank daarvoor. Het kan niet anders of zij zijn er zondag aanstaande ook bij. Tot zondag.