Facebook Toestaan Niet toestaan

Sponsors

Een succesverhaal – St.-Anna 2 promoveert na thriller tegen DTD 2

12 juni 2018 17:00

Vorige week bereikte Zondag 2 na een 3-2 overwinning tegen de oude oud-profs van OZW de finale van de nacompetitie. Met gemengde gevoelens werd er zondag 10 juni 2018 aangetreden tegen DTD 2.

De wedstrijdbespreking van trainer Van Loon duurde maar liefst 15 seconden. Hij begon met de zin: ‘We spelen vandaag tegen DTD'. Dat werkte ongeveer hetzelfde als Ajax vertellen dat ze tegen Feyenoord spelen; AS Roma tegen Lazio; Barcelona tegen Real Madrid of meer op ons niveau: Berlikum - Minnertsga.

Zwak begin

Het begon allemaal bijzonder matig bij Zondag 2. DTD zette vroeg druk en St.-Anna slaagde er maar niet in om de bal voorin vast te houden. Bij DTD bleek de nr. 9 een lastig te bespelen tegenstander te zijn. De gasten probeerden dan ook via slimme steekballen deze spits in scoringspositie te brengen. Dit leverde 2 keer een enorme kans op in de eerste 20 minuten. De eerste keer rondde de spits keurig af: 0-1. De tweede keer ging een boogballetje net naast. De verdedigers van de thuisclub moesten alle zeilen bijzetten om de speler af te stoppen en dat ging af en toe gepaard met stevig ingrijpen.

Na 20 minuten spelen zakte DTD iets meer in en kwam St.-Anna beter in het spel. Er werd vooral wat rustiger gespeeld en dat leverde positief resultaat op. Stefan Banning nam een vrije trap vanaf zon 30 meter en je zag aan alles dat hij op doel wilde schieten. Pa Banning riep nog toe: ‘Doe dat nou niet!!’ Helaas weten we allemaal hoe Stefan in elkaar zit en dus schoot hij toch. Eerlijk is eerlijk: hij vloog er geweldig in en de gelijkmaker stond op het scorebord. De rust leek met 1-1 gehaald te worden tot linksback Lars met een fenomenale pass Jurre alleen voor de keeper zette. Jurre had spits Robel gehoord en gaf op het juiste moment af: 2-1.

Spanning

Na rust meteen een wissel bij St.-Anna: Jelmer verving Wouter en dus had St. Anna een nieuwe keeper! DTD begon al snel met wat opportunistisch spel. Ze zochten met lange ballen de voorwaartsen en dit was zeker niet ongevaarlijk. Een bal van de lijn en een aantal hands- of geen handssituaties leverden geen doelpunten op. In de 65e minuut leek Rudolf Koopmans de wedstrijd te beslissen. Oog in oog met de doelman bleef hij erg rustig en schoof de bal in de linkerhoek. DTD leek verslagen. De gasten gingen wisselen en kregen 2 nieuwe spitsen. Het middenveld werd steeds vaker overgeslagen, maar de verdediging van de gastheren weerde zich kranig. Het gevaar van DTD kwam vooral uit vrije trappen en corners. St.-Anna werd vooral gevaarlijk in de omschakeling en miste echt een paar enorme kansen. Tot de 80e minuut werd er echter niet meer gescoord en leek Zondag 2 aan het langste eind te trekken. In de laatste 10 minuten kreeg de wedstrijd nog een onwerkelijke wending:

81e minuut: DTD scoort uit een afvallende bal 3-2.

86e minuut: DTD scoort uit een corner 3-3.

88e minuut: DTD scoort na een individuele actie 3-4.

89e minuut: DTD moet na een 2e gele kaart met 10 man verder.

90e minuut: als een duvel-uit-een-doosje was daar natuurlijk Jort Hibma die de 4-4 binnenkopte.

Sensatie

De wedstrijd had zijn tol geëist en DTD leek de eerste paar minuten te hopen op strafschoppen. Dit kwam ze echter duur te staan. Al vrij snel lanceerde Jurre Brouwer spits Robel en die prikte de bal onder de keeper door: 5-4. DTD ging weer druk zetten, maar kreeg in de omschakeling het deksel op de neus. Invaller Tjamme Valk schoof alleen voor de keeper de bal uiterst kalm in de verre hoek: 6-4.

Na de korte pauze zette DTD nu weer aan en werd gevaarlijk, maar in de omschakeling was St.-Anna dat ook. Beide teams wisten lange tijd geen doelpunten te scoren. Gele en rode kaarten scoorden beide teams wel. Aan beide kanten werd nog een speler weggestuurd en dus eindigden de gastheren met 10 en de gasten met 9 spelers. Scheidsrechter Stel gaf 13 gele- en 3 rode kaarten. Dit was opmerkelijk, omdat de wedstrijd hard maar fair was en totaal geen ordinaire schoppartij werd. Ondanks het overtal van de gastheren lukte het niet om de wedstrijd over de streep te trekken. Vlak voor tijd wist DTD nog 2 keer te scoren en dus eindigde de wedstrijd na 120 minuten spelen in een historische 6-6. Een waar spektakel had zich afgespeeld op sportcomplex De Waaie en de penalties moesten uit gaan maken wie de winnaar zou worden. Keeper Jelmer pakte de eerste penalty van DTD prima en de tweede ging zelfs naast. De derde penalty werd keurig binnengeschoten, maar verder lieten de gastheren het niet komen. Stefan Banning bleef rustig en schoot de bal gewaagd in de kruising. Gideon Swanson nam de tweede strafschop misschien wel op de beste manier ooit. Met een lange aanloop ramde hij de bal in de kruising. Jort Hibma bleef erg rustig en schoof de bal perfect in de hoek en Jurre Brouwe stuurde bij de laatste penalty de keeper de verkeerde hoek in. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken na deze geweldige (want dat was het) wedstrijd is St.-Anna 2 na de degradatie van vorig jaar weer GEPROMOVEERD! Dit werd na de wedstrijd met overgebleven supporters nog flink gevierd.

Afsluiting

Na een lang seizoen heeft Zondag 2een sterke tweede seizoenshelft (1 nederlaag) dus afgesloten met promotie naar de reserve 1e klasse. Het was een seizoen vol uitersten bijvoorbeeld met de niet nagekomen belofte om elke week een wedstrijdverslag te schrijven; de slechte seizoenstart; blessures; kwetsende opmerkingen in een wedstrijdverslag over een speler en gezeik bij tegenstanders al voor aanvang van de wedstrijd. Daar tegenover staat het accepteren van nieuwe spelers; de ontwikkeling van individuele spelers; de trainingsopkomst (af en toe 14 man op dinsdag!); steun van supporters; galavoorstellingen (LSC thuis, Gorredijk thuis); spontane teamuitjes op vrijdagavond en de begeleiding van Van Loon, Van der Vaart en Idsardi. Maar de 2 absolute hoogtepunten waren misschien wel de overwinning op DTD en de spontane teambuilding in kleedkamer 7 op de vrijdag voor de eerste competitiewedstrijd. Iedereen kan TROTS zijn op het seizoen!

Als laatste een verzoek aan de KNVB: als we volgend jaar tegen Geel Wit spelen, dan graag in het voorjaar de uitwedstrijd plannen. Tot volgend jaar!