St.-Anna wint met 1-5 van Dronrijp

13 oktober 2019 18:45

Op deze herfstachtige zondagmiddag in oktober stond er voor St.-Anna zondag 1 een uitwedstrijd tegen Dronrijp op het programma. In theorie zou deze afstand gefietst kunnen worden, ware het niet dat men liever met de auto ging. Enfin, het weer en de manier van transporteren zijn verder niet belangrijk want het ging vandaag natuurlijk om voetbal.

Tekst: Jort Kuiphof

Bij aankomst bleek al dat het veld in Dronrijp redelijk bespeelbaar was, waardoor er ‘gewoon’ op gras gespeeld ging worden. St.-Anna startte in de volgende opstelling; Mark Toering verdedigde het doel, achterin stonden Erwin Riemersma, Geert Scheer, Danny Kampstra en Jorn de Jong, het middenveld bestond uit aanvoerder Sytze-Jorrit Jorritsma, Harmen Visser en Jurre Brouwer, voorin moesten Pieter Jan Plat, Marc Bakker en Timo Bijma voor de doelpunten gaan zorgen.

Vanaf het moment dat de scheidsrechter floot werd eigenlijk wel duidelijk waar de gastheren het van moesten hebben: opportunisme, fysiek spel, veel strijd, en harde duels. Dit is doorgaans iets waar St.-Anna het vrij lastig mee heeft aangezien het exact het tegenovergestelde is van de filosofie van Duco Mulder, die juist pleit voor het zoeken naar een voetballende oplossing. Het bleek echter vrij lastig voor de mannen van Zondag 1 om hun verzorgde voetbal te spelen tegen het stugge Dronrijp. Echter, in de achtste minuut ontfutselde Sytze-Jorrit Jorritsma de bal op het middenveld en stuurde hij vervolgens Timo Bijma weg met een splijtende steekpass, waarna de vlugge buitenspeler dankbaar gebruik maakte van deze kans en St.-Anna op een 0-1 voorsprong schoot. Eigenlijk direct hierna volgde een op het oog vreemde beslissing van de arbiter van dienst, die om heel eerlijk te zijn (don’t shoot the messenger) een bijzonder matige wedstrijd floot, want de gastheren kregen een strafschop. Een steekbal werd onderschept door doelman Mark Toering van St.-Anna, die met een sterke ingreep de aanval van Dronrijp onschadelijk leek te maken. Niks was echter minder waar, want de scheidsrechter van dienst zag hier een strafschop in, een onbegrijpelijke beslissing maar Dronrijp, en in het bijzonder doelpuntenmaker Noa van Gils hadden hier maling aan want de strafschop werd onberispelijk binnengeschoten: 1-1.

Na deze gelijkmaker werd de voorsprong van St.-Anna meteen weer in ere hersteld, want Marc Bakker werkte een voorzet vanaf de linkerkant knap binnen in de lange hoek. Het betekende alweer het vijfde doelpunt van de competitie van deze lange blonde spits, die behoorlijk op schot is in de beginfase van het seizoen: 1-2. Na deze goal werd het spel van de Rypsters nog een tikkeltje harder, een aantal grove charges van de gastheren werden door de warrig leidende arbiter toegestaan en slechts een enkeling kon rekenen op een gele kaart. Wie inmiddels ook al een gele kaart had gekregen was doelpuntenmaker Timo Bijma, een aantal minuten later kon hij ook meteen de kleedkamer opzoeken, want na een dribbel speelde hij de bal te ver voor zich uit waarna hij hard doorging op de verdediger van dienst. Het was een gevalletje ‘Je kunt hem geven’, en dat deed de scheidsrechter dan ook, twee keer geel is rood: douchen dus. Verder gebeurde er op het gebied van kansen vrij weinig de rest van de eerste helft, wel was er nog een dreigend schot van Harmen Visser wat door de keeper van de Rypsters gelost werd, maar waar de voorwaartsen van St.-Anna verder niks mee konden. Na vijfenveertig minuten en een beetje floot de dienstdoende arbiter voor een kwartiertje theedrinken.

De tweede helft begon trainer Duco Mulder met dezelfde tien namen, en ook de gastheren kwamen ongewijzigd uit de kleedkamer. Na de rust verwachtte ondergetekende een aanvalsoffensief van Dronrijp, maar dit bleef eigenlijk grotendeels uit. Er kwam wel een kans, zelfs een doelpunt, voor St.-Anna, maar die werd geannuleerd door de scheidsrechter omdat Marc Bakker hands had gemaakt tijdens het controleren van de bal. Het moet gezegd worden, dit was een uitstekende constatering van de heer Achttien. De beginfase van de tweede helft was op dit ene moment na eigenlijk niet zo bijzonder veel aan voor de in grote getale afgereisde schare supporters (waarvoor hulde) totdat Jimmy Geertsma van Dronrijp de bal afgepakt zag worden door Erwin Riemersma en hier kennelijk gefrustreerd door was waarna hij een natrappende beweging maakte: ook rood. Nu waren de aantallen der beide ploegen dus weer in evenwicht en merkte men ook meteen dat St.-Anna sterker was, na goed werk van Pieter-Jan Plat kreeg Marc Bakker een schotkans maar wist hij deze niet tegen de touwen te werken. Hierna kreeg de ploeg van Mulder een tegenvaller te verwerken want sterkhouder Erwin Riemersma moest zich geblesseerd laten wisselen, hij werd vervangen door de op internationaal gebied ervaren rechtsback Slavisa Prcic. St.-Anna kreeg meer grip op de wedstrijd en dit leidde ook tot kansen, terwijl er achterin eigenlijk niets werd weggegeven door de verdediging die soeverein werd geleid door Geert Scheer en Danny Kampstra. Één van de kansen van St.-Anna leidde tot de 1-3 en de ogenschijnlijke beslissing in deze wedstrijd, het was topschutter van weleer Pieter-Jan Plat die een behoorlijke duit in het zakje deed door oog in oog met de doelman ijskoud te blijven en deze te verschalken met een gevoelig stiftje: 1-3. Dit was een klap die de Rypsters eigenlijk niet meer te boven kwamen, want de gasten kregen hierna steeds nadrukkelijker de overhand in deze wedstrijd.

Niet lang na het doelpunt van Pieter-Jan Plat zette St.-Anna een goede aanval in over de rechterkant, eentje die eigenlijk in eerste instantie al een doelpunt had verdiend maar een fijne steekbal van Harmen Visser werd in eerste instantie nog op het nippertje beroerd door een verdediger van de thuisploeg, maar in de daaropvolgende situatie was het voor Marc Bakker een koud kunstje om de bal in het doel te schuiven: 1-4. Trainer Mulder wisselde nog tweemaal: Sytze-Jorrit Jorritsma werd vervangen door Tom Dijkstra en Jurre Brouwer moest het veld ruimen voor Korné Bosch. St.-Anna had de wedstrijd onder controle en kreeg via Harmen Visser nog een kans op meer, maar door een uitstekende ingreep van de sluitpost van Dronrijp resulteerde dit niet in een doelpunt. Vlak voor tijd had Harmen Visser iets meer fortuin met zijn poging, een bal vanaf de zijkant van de zestien dwarrelde zo via de binnenkant van de paal in de verre hoek tegen de touwen. Of het een ‘bewussie’ was laat ondergetekende in het midden, maar het doelpunt stond: 1-5. Niet lang hierna floot de in de tweede helft een stuk sterker leidende arbiter Achttien voor het einde en heeft St.-Anna na drie wedstrijden nog geen fout gemaakt en staat men op negen punten. Volgende week wacht de volgende wedstrijd, want dan komt THOR (Tot Heil Onzer Ribbenkast, red.) naar sportpark De Waaie en zal er opnieuw gepresteerd moeten worden.

Een speciaal dankwoord voor alle supporters van St.-Anna, wij zien u graag weer op zondagmiddag 20 oktober om 14:00 op De Waaie voor de volgende wedstrijd.