Zevenklapper voor St.-Anna tegen Surhuisterveen

28 oktober 2019 8:45

Na wederom een ruime zege vorige week stond voor de mannen van trainer Duco Mulder vandaag de volgende tegenstander op het programma: Surhuisterveen 1. Naar alle waarschijnlijkheid kwamen er vele supporters naar De Waaie met maar één vraag in hun achterhoofd: ‘Met hoeveel wint St.-Anna vandaag?’

Tekst: Jort Kuiphof

Dit was echter precies datgene waarvoor trainer Mulder zichzelf en zijn ploeg moest behoeden: onderschatting. Ondergetekende heeft namelijk regelmatig aan den lijve ondervonden dat St.-Anna 1 flink op haar spreekwoordelijke plaat kan gaan indien men een tegenstander iets minder serieus benaderde. Hoe het vandaag stond met de koppies van de spelers? Welnu, dat leest u hieronder.

Een wijs man zei ooit ‘Never change a winning team’ en dat is ook een van de lijfspreuken van trainer Mulder; toch moest hij vandaag een wijziging aanbrengen in zijn opstelling die er als volgt uit zag: Mark Toering begon in het doel, achterin stonden Slavisa Prcic, Geert Scheer, Sytze-Jorrit Jorritsma, en Gideon Swanson, op het middenveld was er een plaatsje ingeruimd voor Korné Bosch, die vergezeld werd door Danny Kampstra en Jorn de Jong, voorin stond wederom het trio Pieter-Jan Plat, Marc Bakker en Timo Bijma, rest ons nog de bank en die bestond uit Job Roersma, Harmen Visser, Bruno Oenema en Tom Dijkstra.

Pupil Van De Week Lana van Kooten beet vandaag het spits af, als een ware dribbelkoningin baande zij zich een weg door de gesloten defensie van Surhuisterveen, die stonden er raar van te kijken dat deze vijfjarige (!) dame ze allemaal haar hielen liet zien en het leer zelfverzekerd in het doel deponeerde. Menig voetbalkenner likte zijn vingers af bij deze weergaloze solo die liet zien dat het qua talent bij onze club wel goed zit.

Hierna blies de scheidsrechter op zijn fluit en kon men zich gaan concentreren op de 22 heren die het vandaag moesten gaan doen. In de eerste minuten was er sprake van een status quo tussen de beide teams, St.-Anna drong aan, maar kon zich nog geen weg vinden naar het doel van de doelman van Surhuisterveen Bert Boddema (zevenenveertig jaar, respect!).

Daar waar velen verwachtten dat het eenrichtingsverkeer zou gaan worden vandaag bleek niks minder waar te zijn: in de vierde minuut kwam Surhuisterveen dreigend door over hun rechterkant en werd er een schot gelost op het doel van Mark Toering, die de bal ternauwernood doch stijlvol onder de lat vandaan tikte. St.-Anna was hiermee meteen gewaarschuwd.

De thuisploeg bleef hierna eigenlijk onverstoorbaar doorvoetballen. Dit leidde tot een kans voor Korné Bosch, die zijn basisplaats meteen al had kunnen bekronen met een doelpunt, maar hij zag zijn schot naast het doel gaan. Na een minuut of zeventien wist St.-Anna het doel wel te vinden: een vrije trap vanaf de zijkant werd door Jorn de Jong perfect op het hoofd gelegd van Pieter-Jan Plat die de bal kiezelhard achter doelman Boddema kopte en daarmee St.-Anna op voorsprong zette: 1-0.

Gedurende het eerste kwartier vond de thuisploeg het lastig om het goed georganiseerde Surhuisterveen kapot te spelen, maar gedurende de eerste helft leek men hier een oplossing voor te hebben gevonden, want Geert Scheer kwam telkens dreigend opdribbelen van achteruit. Hier leken de gasten erg veel moeite mee te hebben.

Surhuisterveen kwam met de beste bedoelingen naar De Waaie getuige het feit dat de aanvoerder van de gasten constant ‘omheug’ wilde zodra de bal naar voren ging, maar eigenlijk kon men vrij snel daarna weer de tegenovergestelde richting op. Een echt grote kans kwam er nog voor Marc Bakker die zich met een fraaie circusact door een keer of 8 hoog te houden in het strafschopgebied een schotkans verwierf, maar deze gekeerd zag worden door doelman Boddema van Surhuisterveen die liet zien oud, maar nog lang niet versleten te zijn.

Niet lang na dit moment was er een vlotlopende aanval die door Pieter Jan Plat gepromoveerd werd tot doelpunt, maar deze treffer vond geen doorgang wegens buitenspel. Vlak voor rust, we schrijven de 44ste minuut, was er dan tóch een tweede treffer voor de thuisploeg, na een flitsende aanval kwam de bal via Marc Bakker bij Timo Bijma die op zijn beurt met een ragfijne voorzet Pieter Jan Plat een niet te missen kans bood: 2-0. Vlak na deze goal ging het fluitje van de scheidsrechter voor de rust en konden de heren lekker aan de thee; het blijft tenslotte natuurlijk zondag.

Daar waar het kwaliteitsverschil in de eerste helft niet meteen werd uitgedrukt in doelpunten, leek dit in de tweede helft wel te gaan gebeuren. Vlak na rust kwam de bal uit een corner terecht bij Marc Bakker die het overzicht bewaarde en de vrijgelopen Korné Bosch zag staan. Bosch torende boven de verdedigers en de doelman uit en wist zich van dichtbij wel raad met deze voorzet: 3-0.

Een minuut of vijf na de 3-0 was het Gideon Swanson die een splijtende pass in huis had waarmee hij Timo Bijma op snelheid wegstuurde. Bijma werd in zijn actie onreglementair afgestopt hetgeen bestraft werd met een strafschop. Pieter Jan Plat ontfermde zich over de bal en completeerde in de 64ste minuut zijn hattrick: 4-0 en de wedstrijd was gespeeld, toch? Of toch niet?

Surhuisterveen rechtte de rug en wist uit een hoekschop via Bart Bosgra een treffer te maken: 4-1 en een wake up call voor de mannen van trainer Mulder. Harmen Visser was inmiddels in het veld gekomen voor Slavisa Prcic. Dat men bij St.-Anna weer wakker was werd niet lang na het doelpunt van de gasten duidelijk. Jorn de Jong, die vandaag wederom een uitstekende wedstrijd speelde, gaf de bal voor uit een vrije trap en Marc Bakker zette zijn hoofd tegen de bal en kopte de 5-1 binnen.

Drie minuten later liet Danny Kampstra op het middenveld een aantal spelers de hielen van zijn rode voetbalschoenen zien en stuurde met een sierlijke steekpass met de buitenkant van zijn rechter (echt heel erg felrode) voetbalschoen Timo Bijma weg die zich wel raad wist met deze kans en de bal hard tegen de touwen jaagde: 6-1. Hierna leek de wedstrijd dood te bloeden.

Een paar minuten voor tijd was er toch nog een kleine opleving, Surhuisterveen wist nog de 6-2 te scoren en Timo Bijma besloot doelman Bert Boddema van Surhuisterveen een handje te helpen door per ongeluk een kopbal van Pieter Jan Plat van de lijn te halen. Het slotakkoord? Dat was voor de man in vorm van de laatste weken, Marc Bakker maakte namelijk vlak voor het eindsignaal de 7-2 op aangeven van Korné Bosch.

Zo staat St.-Anna 1 na 5 wedstrijden op 15 punten en heeft men een doelsaldo van +26 (!). Omdat Read Swart verloor van Oosterlittens staat de ploeg van trainer Duco Mulder waar het wil staan: bovenaan. De volgende thuiswedstrijd staat gepland op zaterdag (!) 16 november, want dan speelt St.-Anna voor de beker tegen Drachtster Boys 1. Eerst zijn er nog twee uitwedstrijden, op 3 november in en tegen Akkrum, en op 10 november tegen VC Trynwalden. Supporters, ook vandaag weer: bedankt!