St.-Anna verdienstelijk 2-2 tegen Dieze West

14 april 2014 16:45

Volgens mij komt het niet goed met St.-Anna in deze 2de klasse. Met nog vier wedstrijden te gaan staan we nog maar drie punten voor op een directe degradatieplaats. We krijgen de drie bovenste ploegen op de ranglijst, te beginnen met koploper Dieze West uit Zwolle. In Zwolle werd kansloos verloren met 6-1.

Tekst: Piet J. Keizer

Dieze West had afgelopen zondag nog één punt nodig om kampioen te worden. Geen gemakkelijke opgave dus voor St.-Anna om punten te pakken. Opstelling: Desmond Louwerens; Bart Kuiken, Jesse Offringa, Frans Buurstra, Joris Kolkman; Johan Dijkstra, Guylian Kick, Theo Valk, Klaas Jan Bijlsma; Gerrit Strikwerda en Jens de Haan.

Vooraf was er vuurwerk. Niet van St.-Anna, maar van Dieze West-supporters. Waarschijnlijk overgehouden van oude en nieuw. Ik heb mij laten vertellen dat er iemand van de supporters van Dieze West hier nog een bekeuring voor heeft gekregen.

St.-Anna startte in een wat verdedigende opstelling met de bedoeling om zoveel mogelijk tegen te houden. Dit was begrijpelijk, want Dieze West was met goed combinatiespel de betere ploeg in de 1ste helft. In de 4de minuut kwam men al op een 1-0 voorsprong. Na een duw in de rug tegen Jesse Offringa had de scheidsrechter af moeten fluiten, maar dat zag hij over het hoofd en het harde schot van rechts verdween zomaar bij de 2de paal in het doel.

Drie minuten later kwam een schot van Dieze West op het doel terecht in plaats van er in.

In de 14de minuut kon St.-Anna voor het eerst een beetje gevaarlijk worden middels een vrije trap. Nadat Jens de Haan in de 27ste minuut een knappe kans had gemist, kwam St.-Anna drie minuten later een beetje onverwachts op 1-1. Weer mocht St.-Anna op rechts een vrije trap nemen. De ingeschoten bal van Klaas Jan Bijlsma verdween via de rug van Johan Dijkstra in het doel.

Hierna waren de beste kansen weer voor Dieze West en had het met de rust ook wel 1-3 kunnen staan. In de 35e minuut wist men zelfs een vrije schietkans drie meter voor doel nog over te werken. St.-Anna mocht niet klagen met een 1-1 ruststand.

Na de thee kwam Timo Bijma in het veld voor Jens de Haan. St.-Anna kwam goed uit de startblokken, want na één minuut stond het al 2-1. Gerrit Strikwerda speelde zich met een aantal schijnbewegingen vanaf het middenveld goed vrij en kon op links de vrijstaande Klaas Jan Bijlsma aanspelen. Diens schot verdween onhoudbaar in het doel.

Dieze West was aangeslagen, want het soms flitsende spel van de 1ste helft was er niet meer. Men grossierde toen teveel in slechte passes en schoten ver naast of hoog over het doel.

Na een lange hoofdblessurebehandeling van Frans Buurstra en vlak daarna een blessurebehandeling voor Joris Kolkman mocht Dieze West in de 58ste minuut weer eens een corner nemen. Voordat deze genomen kon worden werd een gefrustreerde Dieze speler van het veld gestuurd. Hij ging toen onder de ogen van de scheidsrechter met opzet op de voet van Guylian Kick staan.

Na een gele kaart voor diezelfde Guylian Kick had St.-Anna een fase waarin ze zelfs 3-1 hadden kunnen maken. In de 71ste minuut schoot Gerrit Strikwerda bijna vanaf de middellijn de bal over de te ver voor het doel staande keeper net over. Twee minuten later kreeg Theo Valk op links de bal vrij aangespeeld van Gerrit maar ook dit schot ging over. St.-Anna was gevaarlijker en had toen de 3-1 moeten maken.

In de 81ste minuut ging de moegestreden Klaas Jan Bijlsma naar de kant voor de 16- jarige Etienne Kick. Ja, en als je ze dan zelf niet maakt, valt het doelpunt vaak aan de andere kant. Een hard schot vanaf links van Bashar Alzalimi verdween toen zomaar bij de 2de paal in het doel. Hierna vond Dieze West het wel best. Men was tevreden met deze 2-2. Men drong niet meer aan en beperkte zich met vertragend spel en het rondspelen van de bal.

St.-Anna had al veel kracht verspeeld en wilde in de laatste minuten niet alsnog verliezen zoals wel vaker is gebeurd deze competitie en drong ook niet echt meer aan. Scheidsrechter van der Veen uit Sleen hield het na drie minuten blessuretijd dan ook maar voor gezien.

Dieze West kampioen en St.-Anna een belangrijk punt. Germanicus uit Coevorden verloor van GAVC en daar moet St.-Anna volgende week naar toe. Met dezelfde inzet en strijd is er misschien wel kans op meer punten.