Na veel strijd weet St.-Anna tegen Frisia een punt te bemachtigen

24 maart 2015 10:30

Onder leiding van scheidsrechter Fledderus werd er na een minuut stilte vanwege het overlijden van oud-voetballer Kees Hiemstra een paar minuten over twee afgetrapt voor de wedstrijd in Leeuwarden tegen LAC Frisia 1883.

Tekst: Arie Bouma

Het zou wel eens een leuke wedstrijd kunnen worden, want alle ingrediënten waren hiervoor aanwezig. De zon scheen uitbundig, de wind was veel minder sterk aanwezig dan de laatste weken en zowel Frisia als St.-Anna hadden belang bij winst. Frisia wilde graag bovenin blijven meedraaien en St.-Anna vecht voor lijfsbehoud. Verder zijn de onderlinge wedstrijden meestal enerverend en verrassend.

Voor St.-Anna had trainer Haanstra de volgende spelers het veld ingestuurd: Jouke Bosje; Joris Kolkman, Geert Scheer, Jesse Offringa, Johan Dijkstra; Waling Westra, Gerrit Strikwerda, Gerrit Strikwerda; Timo Bijma, Pieter Jan Plat en Klaas Jan Bijlsma.

Al in de eerste minuten probeerde Frisia de overrompelingstactiek toe te passen, maar St.-Anna hield zich nogal gemakkelijk staande, alhoewel Frisia toch twee redelijke kansen liet liggen.

In de 17de minuut krijgt St.-Anna zijn eerste beste kans: Klaas Jan Bijlsma zet een bal voor, maar Gerrit Strikwerda kan er net niet bij om de bal binnen te koppen.

St.-Anna moet net als in de drie vorige thuiswedstrijden veel strijd leveren om Frisia het scoren te beletten en wat dat betreft lukte dat steeds beter, al gaat dat spel wel ten kostte van de nauwkeurigheid. Met andere woorden: veel lange ballen die dan vaak bij de verkeerde persoon terecht komen. Frisia dat eigenlijk het liefst van technisch voetbal uitgaat, komt door de manier van spelen van St.-Anna niet in zijn ritme, al kregen zij voldoende kansen om de score te openen.

Door het zelf missen van kansen begonnen de Frisianen steeds meer te mopperen en te zeuren tegen de scheidsrechter, maar hij schonk hier volgens mij te weinig aandacht aan en dat hij beter wel kunnen doen, want ook St.-Anna liet zich op een gegeven moment niet onbetuigd waardoor het voetbal wel spannend maar niet fraai was.

Door het missen van kansen door Frisia en het stug volhouden van St.-Anna, kwamen er toch ook kansen voor St.-Anna. Zo was er in de 32ste minuut een mooie aanval die Pieter Jan Plat vrij voor de keeper bracht, maar helaas wist Frisia zich via een corner te redden. Maar na 36 minuten was het toch onverwachts raak voor St.-Anna: Klaas Jan Bijlsma gaf een uitstekende pas door het midden van de verdediging van Frisia, waardoor Guylian Kick vrij door kon gaan en beheerst de 0-1 voor St.-Anna op het scorebord liet aantekenen.

Helaas kon er maar korte tijd van deze voorsprong genoten worden, want eigenlijk direct al na de aftrap ging Frisia op zoek naar de gelijkmaker en dat lukte ook nog doordat er in de verdediging van St.-Anna een misverstand ontstond van wie wat moest doen en er dus niets werd gedaan, waardoor Patrick Hoving de aansluitingstreffer kon scoren. Jammer, maar eigenlijk ook wel een beetje terecht.

Frisia rook zijn kans en tot de rust ontstonden er nog een paar hachelijke situaties voor het doel van St.-Anna, maar het bleef 1-1.

Na rust hetzelfde spelbeeld: twee teams die hard werkten, maar beide moeite hadden met combinatievoetbal. Het bleef meestal bij lange halen en slecht geplaatste ballen, waarbij Frisia een licht overwicht had. Zo soleerde een Frisiaan in de 50ste minuut vanaf links langs een aantal St.-Anna-spelers, maar strandde hij in het zicht van een vrije doortocht naar het doel.

Toch ontworstelde St.-Anne zich enigszins aan de druk van Frisia en ontstonden er enkele kansjes uit corners, schoot Waling Westra over, maar Frisia bleef de bovenliggende partij tot de 60ste minuut.

Het was Guylian Kick die Timo Bijma een mooie pas gaf en deze kon daardoor solo op de keeper afgaan en waar er voorheen dan vaak iets mis ging, gebeurde dit nu niet. Timo wist de keeper met een goed schot te verschalken en de stand werd 1-2 voor St.-Anna.

Hierna kreeg St.-Anna iets meer grip op het spel van Frisia en over en weer ontstonden er kansjes, waarbij Frisia echt verzuimde om de mooiste kansen te benutten. Reden hiervan was helaas toch dat de spelers vooral van Frisia door hun gezeur en gemopper niet hun eigen spel konden spelen. Scheidsrechter Fledderus trad hier eigenlijk veel te coulant tegen op en dat irriteerde St.-Anna dan weer. Op een gegeven moment vond de scheids het toch wel genoeg en werd er over en weer met gele kaarten gestrooid.

Zoals al eerder geschreven werd het spel er niet beter op, maar was de spanning te snijden. Scheidsrechter Fledderus werd hier waarschijnlijk ook door gegrepen, want met een schot tegen de borst van Jesse Offringa in het strafschopgebied floot hij in de 70ste minuut voor hands en gaf hij Frisia een penalty. Jesse liet hem de rode vlek op zijn blote borst nog zien, maar het leed was al geschied. Douwe Wim Terpstra van Frisia wist er wel werd raad mee en Jouke Bosje was kansloos.

De stand was weer gelijk 2-2 en er waren nog 20 minuten te gaan, waarin Frisia steeds meer aandrong, maar St.-Anna toch vrij gemakkelijk overeind bleef. Zelfs wist St.-Anna in de 80ste minuut nog te scoren, maar volgens de scheids werd de keeper onrechtmatig aangevallen en keurde hij het doelpunt af. Ook hierna probeerden beide ploegen nog een doelpunt te forceren, maar het bleef 2-2.

De gehele wedstrijd was er van beide teams veel strijd en beleving, maar het spel was op enkele momenten na niet goed. Conclusie: de scheidsrechter wilde de beide teams in de 1ste helft graag laten voetballen, maar de spelers, vooral die van Frisia, maakten hier misbruik van en toen Fledderus dit na rust wilde recht zette,n werd het eerder minder dan beter, namelijk diverse gele kaarten over en weer en die lokten ook weer reacties uit en daarom misschien wel een terechte uitslag.

Volgende week de thuiswedstrijd tegen Wolvega. Een Wolvega dat de laatste weken goed van zich afbijt en regelmatig punten pakt. De uitwedstrijd werd in Wolvega met 3-1 verloren en wanneer St.-Anna net als de laatste weken dezelfde strijdlust en beleving weet te etaleren en waarbij het plaatsen van de bal beter is, dan moet er iets meer dan een gelijkspel mogelijk zijn.

Dit ook al omdat vanaf nu nog slechts 6 wedstrijden gespeeld moeten worden en wil men de degradatie zone ontlopen, dan zullen er minimaal 4 van de 6 gewonnen moeten worden en dat lijkt een onmogelijke opgave.

Wanneer men 3de of 4de van onderen wordt dan moet er deelgenomen worden aan de nacompetitie voor overleven of degraderen terwijl de 2 onderste plaatsen rechtstreekse degradatie betekenen.